Nieuws

Bouwproductie krimpt in 2020 voor het eerst na zes jaar groei

| Woningen | Duinweide

Grote onzekerheid door Coronavirus

De bouwproductie krimpt door de coronacrisis in 2020 beperkt (-2%). Door de volle orderboeken van voor de coronacrisis kunnen bouwbedrijven voorlopig nog goed aan de slag. In 2021 slaan de gevolgen van de coronacrisis verder toe. Minder financiële ruimte bij consumenten en afnemende investeringen in bedrijfsgebouwen laten de bouwsector dan verder krimpen.

Beperkte krimp in bouwsector na eerste 6 maanden 2020

Ondanks, stikstofproblematiek, pfas en de uitbraak van de coronacrisis half maart draaide de bouwsector een zeer goed eerste kwartaal. De productie steeg met maar liefst 7,2%. In het tweede kwartaal werd deze opleving echter volledig teniet gedaan met een min van 8,8% (beiden t.o.v. van het kwartaal eerder). Hierdoor ligt de bouwproductie circa 2% lager in het tweede kwartaal dan eind 2019, terwijl de totale Nederlandse economie met bijna 10% kromp in deze periode. Doorwerken op de bouwplaats in combinatie met Het Samen Veilig Doorwerken protocol dat het Rijk met de bouw- en technieksector heeft opgesteld lijkt goed te werken waardoor de productieuitval beperkt bleef. Daarbij komt het laat cyclische karakter van de sector ook om de hoek kijken. Bouwbedrijven werken vaak aan langlopende eerder aangenomen projecten waardoor de productie ook bij een wegvallende vraag niet direct afneemt.

Orderboeken nog nauwelijks afgenomen

De orderboeken van bouwers bleven de eerste maanden na het uitbreken van de coronacrisis nog goed gevuld. Voor de coronacrisis hadden bouwbedrijven gemiddeld 9,7 maanden werk in portefeuille. In juni was dit slechts gedaald met 0,1 maand naar 9,6 maanden. In de woning- en utiliteitsbouw daalde de voorraad werk in deze periode met 0,1 maand maar daar stond een plus in de infrasector van 0,3 tegenover.

Vertrouwen onder bouwondernemers licht negatief

Het vertrouwen van bouwondernemers is in juli licht negatief maar wel iets hoger dan in april toen de coronacrisis net was uitgebroken. Per saldo was in juli 5% van de bedrijven negatief gestemd ten opzichte van bijna 13% in april. Over het algemeen geven meer bedrijven aan dat ze belemmeringen hebben doordat de vraag afneemt. Het tekort aan personeel is daarbij de afgelopen maanden zo goed als verdwenen. Bouwbedrijven ondervinden dus wel degelijk al de gevolgen van de coronacrisis.

Krimp bouwproductie in 2020 en 2021

Door het laat-cyclische karakter van de bouwsector krimpt de bouw in 2020 nog maar beperkt met naar verwachting 2%. In 2021 gaat de bouwsector de gevolgen van de coronacrisis echt merken en verwachten we dat de sector met circa 5,0% krimpt. De gevolgen van de coronacrisis slaan dan toe. Minder financiële ruimte bij consumenten en afnemende investeringen in bedrijfsgebouwen laten de bouwsector dan verder krimpen.

Lange termijn gevolgen van coronacrisis

De gevolgen van de coronacrisis zullen naar verwachting ook in 2022 en 2023 nog voelbaar zijn. Hieronder staan twee mogelijke toekomstrichtingen voor de ontwikkelingen op vier gebieden voor de bouwsector. In het positieve lange termijn scenario komt het virus onder controle en trekt de economie weer aan en in het pessimistische scenario blijft het virus langere tijd bij ons en blijft de economie langere tijd in recessie.

 

Bron: ING, Maurice van Sante, 2020


De AFM heeft op 19 juli 2013 aan Duinweide Investeringen NV een vergunning verleend voor het beheren van beleggingsinstellingen als bedoeld in artikel 2:65, eerste lid, sub a van de Wft.
© 2023 Duinweide Investeringen NV

Deze website maakt gebruikt van cookies. Voor meer informatie over het gebruik van onze cookies verwijzen wij u door naar ons Privacy statement.

bool(false)