Nieuws

De corona-erfenis voor de woningmarkt: 5 vragen aan Ilse Kaandorp (VGM NL)

| Woningen | Duinweide

Nu het stof van de coronacrisis langzaam neerdaalt, is de vraag wat het effect van het virus is op de vastgoedmarkt voor de langere termijn. Daalt de boekwaarde van woningen door corona? Vijf vragen aan Ilse Kaandorp, directeur Vastgoedmanagement Nederland.

Ruim de helft van de vastgoedbeleggers (58 procent) verwacht een daling van de boekwaarde van vastgoedportefeuilles door corona.

Dit bleek onlangs uit de Vastgoedmonitor van Vastgoedmarkt en onderzoeksbureau USP.

Acht jij zo’n scenario ook realistisch voor de woningmarkt?

‘Ik acht de kans dat de boekwaarde/marktwaarde van portefeuilles met huurwoningen sterk wordt beïnvloed door de coronacrisis niet groot aangezien de vraag naar huurwoningen groter blijft dan de vraag. Voor beleggers blijven huurinkomsten hierdoor grotendeels stabiel. Debiteurenbeheer is wel topsport geworden, huurders die als gevolg van de coronacrisis in hun inkomen worden getroffen vragen om maatwerk. Hierbij lopen beleggers wel een risico.
Onze verhuurafdelingen merken dat woningen nog grotendeels aansluitend verhuurd worden. Als er wel frictieleegstand optreedt is dat het gevolg van de coronamaatregelen of angst bij bewoners of kandidaat huurders. Daarentegen zijn kandidaat-huurders wel heel serieus.
Daarbij komt dat als gevolg van de recessie, die ook Nederland zal treffen, mensen het kopen van huis uitstellen en uitwijken naar een huurwoning. Beleggers zien huurwoningen als een crisisbestendige belegging.
Nu minister Ollongren de aangekondigde ‘noodknop’ invult door de jaarlijkse huurverhogingen voor de vrije sector te maximeren, blijven huurwoningen voor vastgoedbeleggers een aantrekkelijke beleggingscategorie.
Als we als gevolg van de coronamaatregelen in een grote (langdurige) economische crisis terecht komen en de werkloosheid toeneemt kan dit effect hebben op het consumentenvertrouwen en het besteedbaar inkomen. En dit heeft tot gevolg dat mensen minder huur willen of kunnen betalen.’

Hoe groot zal die afwaardering dan zijn?

‘Doordat het woningtekort hoog is en de productie van nieuwbouwwoningen onder druk staat, mede ook door vertraging bij het afgeven van vergunningen, verwachten wij geen grote afwaardering. Regionaal kunnen er verschillen optreden maar over het algemeen zal er geen sprake zijn van afwaardering van de boekwaarde van huurwoningen.’

In welke segmenten laat een eventuele afslag zich zien?

‘Een eventuele afslag kan zich laten zien in het dure segment, vanaf 2.000 euro per maand, en in het duurdere gestoffeerde en gemeubileerde duurdere segment van de verhuurmarkt. Dat deel van de markt is gericht op verhuur aan expats en internationale studenten die via internationale organisaties in Nederland verbleven en als gevolg van de corona pandemie terug zijn gekeerd naar hun thuisland. De vraag is of dit gat, ondanks het woningtekort, gevuld wordt door vraag vanuit eigen land. Dit aanbod is sterk gericht op de expatdoelgroep, het hogere, grotendeels gestoffeerde en gemeubileerde segment.’

Wat is het directe effect op die markten?

‘In het dure segment huurwoningen zal het aanbod stijgen. De vraag naar gereguleerde huurwoningen, huurwoningen in het middensegment (huurprijs tot ca. 1.000 euro per maand) en het duurdere segment (huurprijs tot ca. 1.500 euro), is nog steeds oplopend. Vooral in de grote steden is sprake van krapte.’

Wat zijn juist de segmenten/regio’s waar je wel moet zijn als woningbelegger?

De vraag naar ‘betaalbare’ huurwoningen voor starters en mensen met een middeninkomen is het grootst en zal naar verwachting groot blijven. En dan vooral in en rond de grote steden. Hier zullen dus kansen liggen om in huurwoningen te blijven investeren.
Een probleem waar beleggers wel op stuiten is de achterblijvende bouwproductie van woningen waar door het aanbod van nieuwbouwwoningen kleiner is dan de middelen die beleggers kunnen en willen investeren. Lange vergunningenprocessen en het gebrek aan geschikte bouwlocaties zijn hiervan mede de oorzaak.’

 

Bron: Vastgoedmarkt, Robert Paling


De AFM heeft op 19 juli 2013 aan Duinweide Investeringen NV een vergunning verleend voor het beheren van beleggingsinstellingen als bedoeld in artikel 2:65, eerste lid, sub a van de Wft.
© 2023 Duinweide Investeringen NV

Deze website maakt gebruikt van cookies. Voor meer informatie over het gebruik van onze cookies verwijzen wij u door naar ons Privacy statement.

bool(false)