Nieuws

Deutsche Hypo: ‘Nederlandse vastgoedmarkt herstelt zich’

| Algemeen | Duinweide

De Deutsche Hypo Real Estate Economy Index (REECOX), een indicator die verschillende vastgoedeconomieën met elkaar vergelijkt, vertoonde sinds het begin van het jaar een algemene zwakte. In april werd de negatieve trend met een drastische daling van 16,7% voortgezet. In de vervolgmaanden mei (+2,9%) en juni (+7,3%) bleek vervolgens een duidelijke kanteling, zodat het tweede kwartaal een totale daling van 8,1% naar 158,7 punten vertoonde.

Wouter de Bever, directeur van het Amsterdamse filiaal van de Deutsche Hypo: "In de deelmarkt Nederland is het transactievolume in het eerste half jaar 2020 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met circa 16 procent tot €6,9 miljard gedaald. Voor het hele jaar 2020 worden bedragen van €14 tot €16 miljard verwacht. Afzonderlijke corona-hotspots leiden verder tot onzekerheid. Anders dan ten tijde van de financiële crisis 2008/09 blijft de vastgoedmarkt echter aantrekkelijk voor investeerders."

Zes landen met elkaar vergeleken
Hoe werkt de REECOX precies? Ieder kwartaal wordt de ontwikkeling van de vastgoedeconomie in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, Spanje en Nederland gepresenteerd. De berekening wordt voor elk van de zes landen gemaakt met behulp van vijf inputvariabelen. In Nederland zijn dit de AEX 25, FTSE EPRA/NAREIT Netherlands, de Economic Sentiment Indicator van de Europese Commissie voor Nederland (ESI), de basisrentevoet van de ECB en de rentevoet op tienjarige Nederlandse staatsobligaties.

De belangrijkste aandelenindex AEX 25 steeg ten opzichte van het voorgaande kwartaal met 15,8% en is op weg naar het niveau van voor de crisis. Nadat de vastgoedindex FTSE EPRA/NAREIT Netherlands in het eerste kwartaal bijna twee derde had verloren, bleek ook hier in april een duidelijke opleving (+11,2%), waarna in mei echter een terugslag van 8,8% volgde. Juni zorgde opnieuw voor een groei van 4,6%. Het bedrijfsklimaat daalde in april met een derde. De volgende maanden vertoonden met 5,3% (mei) en 12% (juni) een duidelijke groei. In totaal daalt het bedrijfsklimaat in het tweede kwartaal echter en zet hiermee de sinds eind 2018 aanhoudende negatieve ontwikkeling voort.

Geen al te negatieve gevolgen
"De meest aantrekkelijke asset class is de woningmarkt. Ook investeringen in logistieke objecten, zoals, distributiecentra bieden kansen. De gevolgen voor de kantoormarkt, die door een toename van thuiswerken merkbaar worden, zouden op de lange termijn geen al te negatieve gevolgen moeten hebben. Voor deze asset-klasse zijn echter nieuwe oppervlakteconcepten vereist. Het herstel van de hotelmarkt zal wel langer duren. Wereldwijde reisbeperkingen hebben de bezettingsgraad van hotels in stadscentra laten instorten", benadrukte de Bever bij de presentatie van de REECOX-resultaten.

Lees hier het gehele kwartaalverslag

 

BRON: Vastgoedjournaal, Kimberly Camu


De AFM heeft op 19 juli 2013 aan Duinweide Investeringen NV een vergunning verleend voor het beheren van beleggingsinstellingen als bedoeld in artikel 2:65, eerste lid, sub a van de Wft.
© 2023 Duinweide Investeringen NV

Deze website maakt gebruikt van cookies. Voor meer informatie over het gebruik van onze cookies verwijzen wij u door naar ons Privacy statement.

bool(false)