Nieuws

Interesse in commercieel vastgoed stijgt fors

| Algemeen | Duinweide

In mei werden winkels, bedrijfsruimtes en kantoren 3,2 miljoen keer bekeken op fundainbusiness.nl. Een stijging van 88% ten opzichte van april. Deze positieve trend zet zich ook in juni verder door. Het aantal nieuwe aanmeldingen van commercieel vastgoed op het platform laat nog geen beduidend verschil zien. 

Nederland werkt nog steeds zo veel mogelijk thuis. Dit lijkt van invloed op de vraag en gewenste grootte van kantoren. In mei is het aantal keer dat winkels (+23%) en bedrijfsruimtes (+41%) werden bekeken veel hoger dan in januari en februari. Dit effect is voor kantoorruimtes (+15%) een stuk minder groot. Bij kantoren groter dan 1000 m2 ligt de vraag zelfs onder het niveau van begin dit jaar (-8%). "Met het oog op structureel meer thuiswerken verwachten we dat het aantal bedrijven dat anders naar kantoorruimte kijkt, blijft stijgen," aldus Quintin Schevernels, CEO van funda. Onderzoek onder bezoekers op funda in business laat ook een veranderende vraag zien. De respondenten die naar aanleiding van de coronacrisis andere bedrijfshuisvesting zoeken, willen veelal een kleinere en goedkopere ruimte met flexibelere voorwaarden.

Aanbod neemt nog niet toe
Waar de vraag aantrekt, zijn er voor wat betreft aanmeldingen op het platform nog geen veelbetekenende verschillen zichtbaar ten opzichte van begin dit jaar. "Onze verwachting is echter dat het aantal aanmeldingen op funda in business de komende kwartalen zal stijgen. De voorspelde recessie zal vermoedelijk forse impact hebben op winkeliers en binnen de horeca. Dat leidt dan een aantal maanden later tot een stijging van aanbod op ons platform. Wij blijven dus zeker monitoren," vertelt Schevernels.

Groningen het minst geraakt, herstel in Amsterdam het grootst
In april daalde het aantal bekeken kantoren, bedrijfsruimtes en winkels ten gevolge van de coronacrisis. In Groningen was die daling ten opzichte van januari en februari 23%. In Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en Eindhoven was de daling groter: 35%. Een mogelijke verklaring kan zijn dat het coronavirus in deze regio’s harder heeft toegeslagen dan in Groningen.

Maar het vertrouwen van de ondernemer lijkt in de hoofdstad aardig te herstellen. In Amsterdam groeide in mei het aantal bekeken objecten met 36% ten opzichte van januari en februari. Eindhoven en Groningen volgen met een stijging van zo’n 31% en Rotterdam met 27%. Utrecht stijgt met 20% het minst hard.

Bron: Vastgoedjournaal, Red.


De AFM heeft op 19 juli 2013 aan Duinweide Investeringen NV een vergunning verleend voor het beheren van beleggingsinstellingen als bedoeld in artikel 2:65, eerste lid, sub a van de Wft.
© 2023 Duinweide Investeringen NV

Deze website maakt gebruikt van cookies. Voor meer informatie over het gebruik van onze cookies verwijzen wij u door naar ons Privacy statement.

bool(false)