Nieuws

Komende tien jaar 845.000 extra woningen nodig

| Duinweide

De komende tien jaar moeten 845.000 woningen worden gebouwd, om te voorkomen dat het woningtekort verder oploopt. Dat staat in het rapport Staat van de Woningmarkt 2020 van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Dit jaar worden slechts 55.000 woningen opgeleverd, als gevolg van de stikstof-, pfas- en coronacrisis en een gebrek aan bouwlocaties. Volgend jaar daalt dit naar verwachting tot 50.000. Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren had zich ten doel gesteld elk jaar 75.000 woningen te bouwen. De verwachting is dat de woningmarkt in 2022 weer aantrekt.

Tekort loopt juist op

Volgens de minister staan er 837.000 woningen gepland tot 2030. Dat zou bijna genoeg zijn om een oplopend woningtekort te voorkomen, maar de ervaring leert dat gemiddeld 30% van de plannen afvalt. Op dit moment bedraagt het tekort al 331.000 woningen, ruim 4% van het totaal. Over vijftien jaar moet dat tekort naar 2% van de woningvoorraad zijn gebracht.

Volgens een prognose van onderzoeksbureau ABF Research worden de 845.000 benodigde woningen in 2030 weliswaar gehaald, maar gaan ook 125.000 woningen tegen de vlakte. Daarmee zou het tekort dus verder oplopen. Om dat te voorkomen is volgens het rapport 'meer regie van het Rijk en de provincies' nodig.

Kredietcrisis

Door de uitbraak van het coronavirus is de vraag naar woningen wel iets verminderd, aldus het rapport. Het tekort blijft echter groot en de verwachting is dat de vraag na de coronacrisis weer snel zal aantrekken. Dat gebeurde ook na afloop van de kredietcrisis. Veel bouwprojecten waren tijdens die crisis echter afgeblazen of stil komen te liggen, waardoor het woningtekort na de kredietcrisis nijpender werd.

De vraag naar woningen stijgt doordat de bevolking in Nederland toeneemt. Over vijftien jaar telt Nederland naar verwachting 18,8 miljoen inwoners, aldus een prognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

 

Bron: Financieel Dagblad


De AFM heeft op 19 juli 2013 aan Duinweide Investeringen NV een vergunning verleend voor het beheren van beleggingsinstellingen als bedoeld in artikel 2:65, eerste lid, sub a van de Wft.
© 2023 Duinweide Investeringen NV

Deze website maakt gebruikt van cookies. Voor meer informatie over het gebruik van onze cookies verwijzen wij u door naar ons Privacy statement.

bool(false)